Noodverlichting voor cleanrooms
High tech industrie verdient state of the art noodverlichting. Ook VDL ETG in Almelo, dat complexe en innovatieve apparatuur voor onder andere ASML bouwt. Daarom krijgt de (ver)nieuwbouw een netwerk met de nieuwste intelligente batterijsystemen van Hertek.
Grote operatie
De nieuwe cleanrooms zijn onderdeel van een veel ingrijpendere verbouwing en nieuwbouw waarmee VDL ETG haar groeiambities wil faciliteren. Uiterlijk in 2018 moet de hele operatie voltooid zijn en heeft de Almelose vestiging van het internationale concern er 12.000 m2 bij. Inmiddels zijn de eerste bouwdelen (nieuw kantoor en machinehal) opgeleverd. Het (ver)bouwproces is gefaseerd en omvat uiteenlopende installatietechnische werkzaamheden (E, W, IT, data, beveiliging), die onder verantwoordelijkheid van Hollander Techniek als Design & Build worden uitgevoerd.
Hertek als partner
Het installatiebedrijf is vertrouwd met complexe projecten en realiseert die met gelijkwaardige bedrijven. “Wij werken zo veel mogelijk met standaard leveranciers en zoeken altijd partners, geen inschrijvers”, stelt Gerrit-Jan van Hartskamp. Hertek is al jaren partner van Hollander Techniek, maar nieuw voor de projectleider. In dit project levert Hertek een integrale systeemoplossing (centrales en armaturen) voor de noodverlichting.
Lage TCO
Op advies van Hollander Techniek heeft VDL ETG uit oogpunt van lage Total Cost of Ownership voor een netwerk van autonome batterijsystemen gekozen. “Centrale noodverlichting verdien je in vier á vijf jaar dubbel en dwars terug, want je kunt centraal programmeren en configureren en je hoeft geen batterijen in armaturen meer te vervangen.” Dat voordeel geldt des te meer voor cleanrooms en machinehallen waar het ongewenst is om op trappen decentrale accu’s te wisselen.
Centraal uitlezen
Door de projectfasering en eisen van functiebehoud worden er meerdere batterijsystemen geïnstalleerd. Voorwaarde was wel dat de systemen uiteindelijk onderling gekoppeld en centraal uitgelezen kunnen worden. De nieuwe serie centrale batterijsystemen van Hertek voldoet daaraan. Inmiddels zijn twee systemen operationeel, waarvan er één (HBN4000 centrale in het kantoordeel) als master functioneert en de ander (HBN2000 centrale in machinehal) als slave. Ook als het hele netwerk straks acht systemen omvat, blijft de hoofdcentrale dezelfde.
Koppeling met GBS
Hollander Techniek heeft de centrale noodverlichting gekoppeld aan het Priva Gebouw Beheer Systeem (GBS ) van VDL ETG. Hierdoor kan men de noodverlichting via het GBS centraal aansturen en uitlezen, zowel bij de receptie als extern. “Zo kunnen wij op afstand al de juiste diagnoses stellen en bepalen welke monteur naar welke locatie moet om een storing in één bezoek op te lossen.” Bovendien hoeft de monteur dan niet de verlichting van het hele gebouw in te schakelen, maar alleen de lokale vluchtrouteverlichting van Hertek. Op deze manier scheelt de koppeling van de noodverlichting met GBS veel tijd en geld.
Goede communicatie
Van Hartskamp is tevreden over Hertek:
“De centrale noodverlichting en het GBS communiceren goed met elkaar; wij hebben de functionaliteit gekregen die wij verwachtten. De specificaties worden waargemaakt en al onze wensen zijn ingevuld.”
Dat de Hertek monteurs iets meer tijd nodig hadden om de nieuwe generatie systemen in te regelen, deerde hem niet: “Hertek heeft ons hierover vooraf ingelicht, dus dat wekt vertrouwen en daarin gaan wij mee. De systemen werken goed.”