Hoe werkt een rookmelder?
Vanaf 1 juli 2022 is het voor huiseigenaren verplicht om rookmelders in huis op te hangen. Een goede zet, want ‘rookmelders redden levens’. Sinds 2003 zijn rookmelders verplicht in nieuwbouwhuizen en vanaf 1 juli 2022 geldt dit ook in bestaande huizen waar waar op elke verdieping een rookmelder moet komen. Maar hoe werkt een rookmelder? Wij leggen het je uit.
Tyndall-effect
Kent u de Engelsman John Tyndall? Waarschijnlijk niet, maar deze natuurkundige uit Ierland ontdekte de verstrooiing van licht. Daarmee stond hij bijna 200 jaar geleden aan de basis van de optische rookmelders die werken volgens het Tyndall-principe of Tyndall-effect. De verstrooiing van licht kom je dagelijks tegen, deeltjes die in de lucht aanwezig zijn kleuren de lucht blauw en de zonsondergang rood/geel.
Rookmelders met het Tyndall-principe werken volgens het verstrooiings-principe. Om het zo simpel mogelijk te houden… Een lichtbron probeert licht naar een cel te zenden die vervolgens een elektrisch signaal afgeeft. Als weinig licht de fotocel bereikt, is er niets aan de hand. Maar wanneer rookdeeltjes, de lichtbron verstrooien en/of reflecteren bereikt meer licht de fotocel en gaat de rookmelder af. Bij de huis-tuin-en-keukenmelders uit zich dit in een waarschuwingssignaal met een bepaald geluidsniveau. Als bewoner heb je tijd om een beginnende brand te blussen of om te vluchten en de brandweer te alarmeren. In de loop der jaren is deze techniek verder verfijnd, zoals bijvoorbeeld in de nieuwe Soteria-melders, die geschikt zijn voor professionele toepassingen.
Wil je het Tyndall-principe ervaren? Doe dan eens dit thuisexperiment!
Let op: Rookmelders in woningen zijn verplicht vanuit de NEN2555. Hertek levert rookmelders conform een andere norm, de NEN 2535.