Heilige nacht, veilige nacht
Sinterklaas heeft amper het land verlaten of de kerstversiering maakt haar intrede in de Nederlandse woonkamers, winkels, horeca en bedrijfsgebouwen. Kerstdecoraties brengen extra brandgevaar met zich mee wanneer deze niet voldoen aan de juiste brandveiligheidseisen. We zijn allemaal helaas maar al te bekend met de gebeurtenissen en gevolgen van de brand in café Het Hemeltje te Volendam in 2001. Met deze tips zorg jij ervoor dat jouw kerstdecoraties geen brandgevaar vormen.
Oh denneboom, oh denneboom…
Kerstboom branden komen gelukkig niet vaak voor maar wanneer ze plaatsvinden hebben ze gelijk ernstige gevolgen. Jaarlijks moet de brandweer gemiddeld 200 huisbranden blussen die ontstaan zijn door een vlam vattende kerstboom. Deze branden veroorzaken jaarlijks gemiddeld 6 doden, 16 gewonden en voor ongeveer €14,8 miljoen schade aan middelen en gebouwen. Wanneer een kerstboom vlam vat staat het binnen 16 seconden in lichterlaaie, binnen 20 seconden kan de ruimte er om heen al volledig in brand staan (zie video). Door een kerstboom brandveilig te impregneren duurt het aanzienlijk langer voordat een kerstboom in vlammen opgaat en heb je voldoende tijd om deze te blussen.
Je kunt makkelijk voorzorgsmaatregelen nemen met deze 6 tips:
- Plaats jouw kerstboom minimaal 1 meter van iedere hittebron (radiatoren, kaarsen, etc.)
- Doof de kerstboomverlichting altijd wanneer je voor langere tijd (werken, slapen, etc.) niet in de ruimte aanwezig bent waar de kerstboom staat.
- Vervang je oude kerstverlichting door brandveiligere ledverlichting.
- De stroomtoevoer naar de kerstverlichting of andere kerstdecoraties moet altijd veilig gebeuren. Gebruik geen meerdere stekkerdozen achter elkaar. Rol een haspel volledig uit om oververhitting te voorkomen.
- Zorg bij een echte kerstboom (nordmann, blauwspar of fijnspar, met kluit of met een gezaagde stam) dat de boom voldoende water krijgt. Een gehydrateerde boom brandt namelijk minder hard/snel dan een uitgedroogde boom.
- Kies je voor een kunstkerstboom dan vergroot je de brandveiligheid aanzienlijk door de boom te impregneren met een brandvertrager. Nieuwe kunstkerstbomen zijn vakkundig brandvertragend behandeld, voorgemonteerde ledlampjes worden minder snel warm, verbruiken minder stroom en zijn sneller op- en af te breken.
In onderstaande video van Worcester Polytechnic Institute (WPI) zie je hoe snel een kerstboom in vlammen opgaat.
Kerstdecoraties moeten een warme sfeer geven, geen brand veroorzaken
Om een warme sfeer in huis of openbare ruimten te creëren tijdens deze koude, donkere feestdagen worden overal kerstdecoraties aangebracht. Echter brengen deze decoraties niet alleen warmte maar ook brandgevaar met zich mee. Lees daarom altijd goed de verpakking van de kerstdecoraties. Vaak lees je hier meer informatie over de brandveiligheid van het product. Gebruik alleen geïmpregneerde kerstversiering.
Bovendien is de wet- en regelgeving rond brandveiligheid steeds verder aangescherpt. Deze verplichtingen zijn opgenomen in het bouwbesluit 2012 en met name aan de orde in openbare ruimten zoals horecapanden en winkels. Ben je hiervan niet op de hoogte? Kijk dan op www.bouwbesluitonline.nl.
Let bij het kopen van een kunstkerstboom en decoratiemateriaal op de norm NTA-8007 die gepubliceerd is door NEN. Deze technische afspraak geeft richtlijnen op het gebied van brandveiligheid van versieringsmaterialen. Deze NTA is van toepassing op alle gebouwen en ruimten, met uitzondering van woonruimten.
Wij wensen je warme, fijne en vooral (brand)veilige feestdagen.
Bron: National Fire Protection Association
Brandveilige kerstbomen